Samfunnssikkerhet og beredskap

Å opprettholde oppmerksomhet på arbeidsoppgaver knyttet til risiko og  beredskap er en krevende oppgave.

Gjennom et aktivt risiko- og sikkerhetsarbeid skal vi sammen med våre oppdragsgivere bidra til et sikrere samfunn og mer robuste virksomheter.

  • Forskrift om kommunal beredskapsplikt stiller krav til et systematisk og helhetlig arbeid på tvers av sektorer i kommunen og andre samarbeidspartnere med sikte på å redusere risiko for tap av liv eller skade på helse, miljø og materielle verdier. I dette arbeidet kan våre rådgivere bistå med:

    • Gjennomføring og dokumentasjon av helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse

    • Utarbeidelse av overordnet beredskapsplan og samordning med andre relevante offentlige og private krise- og beredskapsplaner

    • Øving og opplæring i kommunenes beredskapsplan

  • Som lokal planmyndighet må kommunen legge til rette for en planlegging som « …. verne(r) seg mot og håndterer hendelser som truer grunnleggende verdier og funksjoner og setter liv og helse i fare. Slike hendelser kan være utløst av naturen, være et utslag av tekniske eller menneskelige feil eller bevisste handlinger» (ref. Meld St. 10 (2016–2017) Risiko i et trygt samfunn)

    I denne sammenheng er det kommunale plansystemet et vesentlig virkemiddel.

    På dette fagområdet kan vi bistå kommuner, og andre forslagsstillere/utbyggere med gjennomføring av ROS-analyse og eventuelt oppfølging av denne.

  • Motivasjonen for å gjennomføre denne form for analyser og vurderinger er å forebygge eller hindre uønskede hendelser. Dette kan omhandle både tilsiktede og utilsiktede hendelser. Det er først og fremst virksomheten, eller lovpålagte krav som definerer hva som er de uønskede hendelsene.

    Resultatet fra analyse/vurdering tjener som et beslutningsgrunnlag for valg av løsninger. Det er umulig å forebygge all risiko. Det er viktig å ha en proaktiv tilnærming til den restrisiko som foreligger. Ved f.eks. å bygge beredskap vil skadeomfanget ved en eventuell hendelse kunne reduseres.

    La våre rådgivere bidra til økt robusthet i din virksomhet.

  • Vi gjennomfører analyser av tekniske anlegg og infrastruktur både i prosjekterings- og driftsfase.

    Sentralt i analysearbeidet er kartlegging av avhengigheter, behov for redundante løsninger og konsekvenser ved bortfall.

    Resultatet av vurderingen fremstilles i et kost-/nytte-perspektiv som beslutningsgrunnlag for oppdragsgiver.

    Områder som typisk kartlegges er kraftforsyning, automatikk/styringssystemer, trykkluftsystemer, kjøling, vann og avløp, varme og ventilasjon, brannvern, byggeteknisk konstruksjon og vedlikeholdsstandard samt helse, miljø og sikkerhet.

  • Risikovurdering av selve utførelsen av anleggsarbeidet utføres i henhold til norsk standard på området - NS 5815.

    Oppdragene omfatter vurdering av risiko for personskader, miljøskader (også ytre miljø), materielle skader og eventuelle egendefinerte mål. Herunder også skader på og ulempe for tredjepart.

    Denne type vurdering kan gjennomføres for hele anleggsprosessen, men også for avgrensede oppgaver.

  • Med bakgrunn i blant annet vurdert risiko, krav og behov, tilpasser vi beredskapsplaner til den aktuelle virksomhet. Vi har fokus på enkle, grunnleggende og generiske planer som sikrer en effektiv varsling og mobilisering av beredskapsorganisasjonen, samt tidlig etablering av felles situasjonsforståelse.

    Hvordan vil din virksomhet takle en uforutsett alvorlig hendelse? Hvem vil kunne gå ut i medier og gi etterrettelig og korrekt informasjon, og tydeliggjøre at dere har kontroll over situasjonen? For dere har kontroll,…?

    Vi bruker vår sikkerhets- og beredskapsfaglige kompetanse til å peke på å forberede din organisasjon på effektiv håndtering.

    Øvelse gjør mester – her som på de fleste andre felt. Vi hjelper derfor også med tilrettelegging og gjennomføring av trening og øvelser.

  • Bygg, anlegg og eiendom utgjør en veldig stor andel av landets materielle verdier, og huser og beskytter også mange av de ikke-materielle, «myke» verdiene, blant annet mennesker. Angrep mot bygninger og anlegg er derfor en av de viktigste farene samfunnet må kunne beskytte seg imot.

    Arbeidet innenfor dette fagområdet tar for seg blant annet kriminelle handlinger som ran, tyveri, bedrageri, dataangrep, terrorisme, vandalisme og sabotasje.

    Vi kan bistå din virksomhet med gjennomføring og dokumentasjon av analyser og system av sikringsrisiko, samt planlegging av sikringstiltak i bygg, anlegg og eiendom.

Forrige
Forrige

Samferdsel